Säätiedotukset lupasivat sen verran kehnoa säätä juhannukselle, että päätin jo ajoissa varata kangaspuut pyhiä piristämään. Mikä olisikaan sopinut paremmin juhannuksen teemaan kuin sinivalkoinen Suomi 100. Kevään aikana olen silpunnut aika joukon vanhoja vaatteita ja lakanoita. Vaaleansinisistä aluslakanoista oli kerynyt ainakin tusinan verran keriä, joten ensimmäinen matto kudottiin niistä. Päädyin tekemään samantyyppistä mattoa kuin olen kutonut rosasta lakanakuteesta: noin 20 cm yksiväristä ja väliin ruusukaskuvio. Kun revin lakanoita, pilkon lakanat aina ensin neljään yhtä suureen osaan. Siten osaan laskea helposti symmetriset kuviot ja kuteen riittävyyden. Uhdestä aluslakanasta tulee 90 cm mattoa noin 50 cm. Kaksi kerää tarvitaan siis noin 25 cm raitaan. Väliin tulevan ruusukaskuvion tein kokeilemalla. En halunnut täyttää koko ruusukaskuviota valkoisella, kun se on kuitenkin niin arka likaantumiselle. Mutta tämmöinen ruusukasmuunnelma kuviosta tuli: 1,2,3,4,5 (10 kertaa),4,3,2,1 polkimilla ja palttinaa aina väliin. Ruusukaspolkusimilla käytin tummansinistä Kankaanpäästä kirpputorilta ostettua kudetta. En pessyt kudetta etukäteen; toivottavasti ei kutistu kauheasti pesussa. Nurinperin tuo kuvio on aivan toisenlainen pallukka.

sinivalko1.jpg

En mitannut mattoa kutoessa muuta kuin arviolta; siitä nyt tuli sen pituinen kuin tuli eli  7*24+8*8 eli 232 jos kuviot olisivat olleet tasapitkiä, mutta eivät kyllä olleet.

Sinivalko2.jpg

Toiseen juhannusmattoon idean poimin Sastamalan taitokeskuksen sivustoilta: sinivalkoisen ruusukasmatto ja päätin totetuttaa oman versioni. Otin kaikki pienet kerät sinivalkoisia kuteita ja tein kokeilemalla erilaisia ruusukaskuvioita ja raitoja. Tähän mennessä kudottuna 1,20 m ja kudon sen verran kuin kuteita hyvin riittää. Olisi tietysti voinut merkitä polkusimet, jos keksin jonkun oikein hyvännäköisen kuvion jota pitäisi myöhemmin toistaa.

Sinivalko3.jpg