Olen pitkään katsellut ruotsalaisia räsymattomalleja Pinterestistä. Niissä on ollut vähän ruusukkaan kaltaisia, laajennettuja kuvioita. Katselin Käsityökeskuksessa Tina Ignell ja Bengt Arne Ignellin kirjaa "Kudo itse kauniit matot" ja sieltä löytyi lupaava sidos. Ilmeisesti kyseessä on "taalainsidos"; kirjassa malli oli otsikon irtotoimikas ja kuvikas otsikon alla. Kun pääsin mökille viime viikolla, niisin loimet tuon ohjeen mukaan. Perusohje on ruusukkaan kaltainen, mutta jatkoin keskikuviota 6 kierroksen verran ja sitten seuraavan kuvion limittäin.

Matto1.jpg

Kuteena oli tummanvihreää ontelokudetta, jonka olen kerran pessyt ja revittyä lakanaa. Lakana oli ohueksi kulunutta pussilakanaa. Ontelokudetta oli reilu kilo ja päätin kutoa mattoa sen verran kuin siitä riittäisi. Kaide oli 24 ja loimia 164 joten maton leveys n 68 cm.

matto2.jpg

Oli pakko ottaa ensimmäinen matto pois puista, koska yksi loimi oli mennyt väärin. Kuvassa juuri sängynpeiton alla.  En sitä kutoessa huomannut ja sitten kun huomasin, en enää viitsinyt korjata (oli sen verran huomaamaton juttu). Korjasin niisinnän ja aloitin toisen maton vaaleammalla vihreällä kuteella.

matto3.jpg

Toinen matto menee varmaan mökille tämän tilalle:

matto4.jpg