En ole päässyt kutomaan pitkään aikaan, kun lonkan nivelrikko on vaivannut sen verran pahasti. Kutoessa joutuu kurottelemaan aika lailla polkimille eikä paikallaanolo tee muutenkaan hyvää. Nyt ollaan sitten leikkausjonossa. Piti sitten päästä purkamaan luovuuttaan jollain muulla konstilla.

Kävin joku vuosi sitten paikallisen hyväntekeväisyyskirpputorin loppuunmyynnissä. Sieltä löysin harrastelijoiden tekemiä kehystettyjä öljyvärimaalauksia siis sellaisia, joita me itse kukin olemme kansalaisopiston harrastajapiirissä käyneet maalaamassa. Ne on sitten kehystetty kalliilla hinnalla ja lopulta päätyvät sukulaisten nurkkiin. Erityisen vaikutuksen tekivät nämä kaksi taulua: "Munasolu jakautuu" ja "siittiöt liikkeellä". Taisivat olla euron kappale. Kaikenlaista.

K2.jpg

Pitkin kevättä irroittelin kehyksiä ja pellavakanaita kiilakehyksistä. Käänsin kankaat toisin päin ja pohjustin gessolla.  Taulupohjat jäivät odottelemaan suurta innoitusta. Olin aikaisemmin ostanut Tiimarin loppuunmyynnistä Mikki ja Minni taulupohjan, jossa oli siis kuvan ääriviivat ja mukana (jo nyt kuivuneet akryylivärit: onhan Tiimarin konkurssista jo vuosikausia). Ajattelin, että tuolla "värityskuvalla" pääsisi hyvin maalaamisen makuun ja siitä se lähti. Akryyliväreillä tuli ensimmäinen sarjakuvatuotos ulos.

K1.jpg

Ajatuksena "värityskuvat" viehättivät: työpäivän jälkeen sopivan yksinkertaista tekemistä. Siispä otin pari Muumilaakson tarinat kirjaa ja kopioin sieltä voipaperille muutaman kuvan. Kuvat skannasin tietokoneelle ja tulostin maalauspohjalle sopivassa koossa. Sitten läpi paperin hiilellä paperin toiselle puolelle ääriviivat ja oikealta puolelta ääriviivoja pitkin jäljensin maalauskankaille värityskuvat. Tuli mieleen, että videotykki olisi ollut kova sana tässä. Taannoin tuli YLEltä saksalainen elokuva "Teos vailla tekijää" ja siinä taiteilija kopioi valokuvia tauluiksi käyttäen vanhanaikaista kuvaprojektoria. Sitä voisi kokeilla joskus?

K3.jpg

Ensimmäisellä kierroksella vedellä ohennettua akryyliväriä ja sen jälkeen muutama kerros maalausnestettä käyttäen. Oli useampi taulu työn alla samaan aikaan.

K4.jpg

"Munasolut jakaantuvat" ja "siittiöt liikkeellä" saivat oikeutetusti Muumitaulut toiselle puolelle vaikka ei ihan muumimukimenetelmä?

k7.jpg

Muumit veneessä taulun taivasta korjailin muutaman kerran kun ei ihan napannut. Vein taulun viime viikonloppuna lapsuudenystävälleni Leenalle.

k6.jpg

Muumit retkellä taulu lähti sisareni Ullan matkaan.

k5.jpg

Ja sitten piti jatkaa muutamalla Disney-taululla. Aku Ankan kansissa on tosi herkullisia, vitsikkäitä aiheita. Hessu pilkillä aiheen valitsin ihan lumen takia; en ole koskaan ennen maalannut talvimaisemaa.

K8.jpg

Kesähelteellä maalasin pihalla kolmen Mikin taulut (50*50 cm). Näissäkin oli Tiimarin konkurssipesän taulupohjia. Niissä oli joku keinokuituinen, muovinen kangas, jonka korvasin pellavakankaalla. Laitoin pellavakankaan pohjaan Erikeeperiä ja muutaman kerroksen gessoa. Olisi pitänyt vahtia, ettei Erikeeper tartu kehyksiin kuivuessaan. Vähän jäi kangas kuprulle.

K9.jpg

Kirpputoreilla katselen nykyään tauluja sillä silmällä; riittävän komeat kehykset ja halpa hinta. Lisäksi jos taulussa on oikeat kiilakehykset, se on erityisbonus. On sillon säätövaraa, kun laittaa kankaan uudelleen kiinni.