Syksyllä en päässyt mökille enkä muuallekaan kutomaan, joten piti keksiä muuta ajanvietettä. Olen pitkään miettinyt kudonnan teollistumisen historiaa; koulun historiantunnilta (huom 40 v sitten) on jäänyt mieleen kehruu-Jenny, joka keksittiin jo 1770-luvulla. Kudontakoneet tulivat myöhemmin ja erilaiset sidonnat ja poljenta olivat koneilla paljon helpompia toteuttaa kuin ihmistyövoimalla. Kun katsoo kudontaohjeita, niissä yleensä esitetty niisiminen ja poljenta, mutta kankaan kuvaa ei välttämättä esitetää (vaan valmis tuote). Tuijottelin ohjeita jonkin aikaa ja mietin logiikkaa kankaan rakentumisen ympärillä ja tulin siihen tulokseen, että tuohan on vain ykkösiä ja nollia ja matriisilaskentaa. Matriisilaskentaa olen opiskellut sitäkin melkein 40 vuotta sitten, mutta ei koskaan tullut mieleen, että taidosta voisi olla oikeasti jotain hyötyä. En kuitenkaan löytänyt omasta Excelin versiosta matriisilaskennan kaavoja vaan piti tehdä oma versio kaavoista. Excelin ehdollisella muotoilulla sai sitten kankaan kuvan näkyviin. Palttinapolkaisuja ei tässä mallissa kuvata.  Maagista; nyt pystyn kokeilemaan mitä vaan. 

Kokeilin vähän erilaisia variaatioita ruusukasniisinnästä ja yritin saada aika isoja ruutukuvioita.

Excel.jpg

Kun sitten vihdoin pääsin mökille kutomaan, otin työmaaksi isännän toiveesta viistoon kudottavan maton makuusoppiin. Käytin siinä yllä olevaa mallia; toiselta puolelta matto on käänteisellä kuviolla.

Ruusukas.jpg

IMG_1401.jpg

Täydenkuun aikaan yöllä oli ulkona suunnilleen samat värit kuin matossa. 

IMG_1400.jpg

Viiston maton sai jättämällä aina 4 loita kutomatta palttina- ja ruusukaskuviokuteella. Kudoin varmuuden vuoksi tyhjenevälle alueelle toisella kuteella kaistaletta, että maton raidat pysyisivät suorassa.

IMG_1321.jpg

Viimeistelyvaiheessa matosta piti sitten purkaa tuo apukude. Ehkä joskus voisi kokeilla vinoruudukkaiden kutomista samalla idealla; tosin kuteet pitäisi yhtymäkohdassa kiepauttaa ympäri. Solmin mattoon hevosenhäntähapsut. Itämainen punonta olisi voinut olla parempi tuohon viistoon osaan, mutta ei ollut ohjetta juuri saatavilla. Ja muistan, että edellisellä kerralla loppujen langanpätkien pujottelun kanssa tuli vähän ongelmia. Päädyin silloin solmimaan pätkät ja leikkasin loput loimet pois. Ne jäivät maton väärälle puolelle ja tätä vinoa mattoa ei käännetä ainakaan tarkoituksella.

IMG_1329.jpg

Oli kuskannut mökille vähemmän inspiorivia kuteita (Beigeä yäk). Päädyin kuitenkin kutomaan näistä käärmematon, josko se jonnekin kelpaisi.

IMG_1395.jpg

En kyllä tiedä onko tämä virallisesti käärmematto vai jotain muuta. Kudoin kolmella sukkulalla ja poljin 1,2,3,4. Ei vaan millään pystynyt tekemään koko matosta beigeä; pakko oli laittaa vähän väriä. Tuohon kolmella sukkulalla samansävyisistä kuteista kutomiseen saa helposti uppoamaan vähän eri sävyjä. Ja jos käyttää muuta sidontaa kuin palttinaa, kude uppoaa lähes tunnistamattomiksi kuvioiksi (ei riveiksi).

IMG_1408.jpg

Matto jäi puihin, kun piti lähteä etelään etätöihin. Exceli tuli taas ihan muuhun käyttöön. Seuraavaksi suunnittelen kutovani "orvokkimaton", mutta pitänee käyttää vähemmän houkuttelevia värejä, kun niistä on päästävä eroon. 

IMG_1411.jpg