Minun oli oikeasti tarkoitus pitää taukoa mattojen kutomisessa. Mutta jostain syystä kudekasa oli taas kasvanut parin viikon sisällä ja sitä oli pakko lähteä purkamaan. Hyvä tilaisuus tarjoutui, kun nuorempi poika lähti jääkiekkoturnaukseen koko viikonlopuksi. En olisi muutama vuosi sitten osannut kuvitella, että sitä omaa aikaa on vielä joskus maton kutomiseen. Mutta niin ne lapset kasvavat. Tällä viikollä ensimmäistä kertaa mopolla kouluun.

Suunnittelin kutovani punamustan ruutumaton. Otin pitkästä aikaa vesiväri esille ja tein suunnitelman. Tuo vesivärien käyttäminen oli hyvin innostavaa. Pitää kokeilla toistekin.

malli.jpg

Yön yli nukuttuani tiesin, että tästä ei tulekaan ruutumattoa vaan pallomatto. Punainen ja musta jotenkin vaativat palloa. Jostain mieleeni tuli, että voisihan excelissäkin tehdä suunnitelman pallomatosta. Kokeilin pallojen lisäystä taulukkoon ja hyvinhän ne putosivat. Lisäksi huomasin, että excelissä voi lisätä muotojen kuvioksi kuvan. Kokeilin lisätä ruutuun pätkän mattokuvaa ja hyvinhän tuo näytti toimivan. Tuota voi kokeilla joskus suunnittelussa. En mitä sitten matosta ihan pelkästään punamustaa tehnytkään. Tuli lisättyä harmaata, pinkkiä, lilaa ja oranssia.

Screen%20Shot%2008-22-15%20at%2009.27%20

Aloitin kutomisen mennäviikolla, mutta iltaisin ei tahtonut riittää aikaa. Ensimmäinen pallokuvio oli täyttä tervanjuontia. Koko ajan sai olla purkamassa. Tänään pääsin paremmin vauhtiin ja käännösten kuviot olivat jääneet paremmin takaraivoon. Tuossa pallomatossa pitää reunimmaiset loimet aina kiepauttaa kuteella niin ettei matto pääse purkautumaan. Mattoa aloittaessa kiepautus ei millään luonnistu, mutta jossain vaiheessa se alkaa sujua kuin itsestään. Yritän tällä kerralla pitää tarkempaa mitta kierroksista. Yhden kuvion mitta on noin 20 cm. Kirjasin ylös eri vaiheiden mittoja, koska eri paksuisilla kuteilla kierrosten määrää ei välttämättä voi pitää samana. Jos hyvin käy kuteet riittävät kahteen mattoon ja tällä kertaa haluan mattojen olevan saman pituisia.

matto1.jpg

Teen tällä kertaa niin, että palttinaa kudon mustalla, harmaalla ja mustavalkoisella kuteella ja tuota kuviota sitten puna-lila-oranssilla.

matto2.jpg