Kesällä, kun olin isääni katsomassa vanhusten palvelukeskusessa tuli siinä puhetta, että leikkaan matonkuteita. Askartelunohjaaja kysyi, että haluanko matonkuteita. Niitä jää yli, kun heille tulee täkkitehtaasta reunakaistaa, josta he ottavat askarteluja varten talteen vanun, mutta kangasosa jää käyttämättä. No tietysti halusin pari säkillistä kokeeksi.

Valkoiset-normal.jpg

Säkistä on tullut vastaan ainakin kahta eri materiaalia kangasta. Toisessa taitaa olla suuri osa puuvillaa, mutta toinen vaikuttaa ihan keinokuituidulta, olisikohan jotain polyesteriä.

No kokeilemaan. Minulta on jäänyt jossain vaiheessa yli metsänvihreää Dylon-kangasväriä. Kun tarkemmin ajattelin voisiko tämä olla väriä, jota tarvitsin sitä promootiotanssiaisissa kangaskenkien värjäämiseen. Ja niistä tanssiaisista on jo kohta 20 vuotta. Kengät on vielä tallella, mutta eivät kyllä mahdu jalkaan

keng%C3%A4t-normal.jpg

Jos se nyt on samaa väriä, ihme siis, että väri ylipäätään tarttui mitenkään. Vasemmalla olevat lakanakuteet heitin väriämpäriin puolessa välissä värjäystä, mutta oikealla oleva polyester-kude ei ottanut väriä yhtään. Itse asiassa vanhasta t-paidasta tuli sen verran kivan värinen, että taidan ottaa sen käyttöön. Mutta ensin sitä pitää vähän tuunata toisella vihreällä paidalla, koska t-paita on vähän jäänyt lyhyeksi.

mets%C3%A4nvihr-normal.jpg

Prismassa oli 30% alennuksella muutamia konevärjäykseen tarkoitettuja Dylon-värejä. Ostin tietty kokeeksi muutamaa väriä. Oliivinvihreästä tulee hyvät raidat seuraavaan vihreään mattoon:

Oliivi-normal.jpg

Ja farkunsininen väri pyöri eilen illalla pesukoneessa valkoisten kuteiden kanssa. Värjäsin siinä samassa yhdet vaaleat farkut. Laitoin jo suosiolla puuvillakuteita yhtä vyyhdettä lukuunottamatta.  Halusin  testata tarttuuko polyesteriin väri pesukoneessa paremmin (varsinkin tuore eikä 20 v vanha väri). Mutta uskottava se on: ei tarttunut väri polyesteriin.

farkku2-normal.jpg

Kyselin tänään käsityökeskuksessa onko kellään vinkkiä polyesterin värjäämiseen. Ei heti tullut, mutta ohjaaja lupasi laittaa kyselyn päälle. Olen itse menossa syys-lokakuussa Järvenpään opiston luonnonvärjäyskurssille. Josko sieltä löytyisi vinkki jostain joku myrkkyseitikki, joka tarttuisi tuohon kuteeseen. Muuten täytyy ihan jotain muuta kudottavaa siitä kuin mattoja.

Seuraavaksi kokeilen turkoosia käsivärjäyksessä. Käsivärjäyksessä on se hyvä puoli, että voi laittaa eri aikaan samaa kangasta ja saa vähän eri sävyjä. Pesukoneessa näyttää tulevan tasaista laatua samasta kankaasta.

Ja vielä on jäljellä harmaata väriä. Koska noilla muilla väreillä tuli pesukoneessa tosi voimakkaita lopputuloksia, taidan sulloa pesukoneen täyteen kudetta, että saisin vaalemman lopputuloksen. Nyt kone on ollut suunnilleen puolillaan.