Pääsin viimein kutomaan mattoa. Äiti sanoi aina, että jos ei ehdi ensimmäisenä päivänä kutoa mattoa poikkipuuhun asti, joutuu lukkarin viereen nukkumaan. No melkein metrin verran sain kudottua ensimmäisenä päivänä. Maton vaalea raitaosuus näyttää kuvassa vähän hailakalta, mutta luonnossa siinä oli selkeät ero eri kuteiden välillä.

Matto_puissa-normal.jpg

Edelliset illat olen leikellyt kuteita sopiviin pätkiin. Kudonnan ohjaaja sanoi, että kude pitäisi olla 20% yli halutun leveyden eli koska kudon 80 cm mattoa, pilkoin kuteet noin 2 metrin pätkiksi (80+80+36). Siten päällekkäin menevät kudekohdat siirtyvät aina vähän eteenpäin. Sain sopivat 2 m mitan kun kieputin kudetta ruokapöydän päässä (2 kirjaa oli vähän lisäämässä pituutta kun muuten olisi jäänyt vähän vajaaksi.

P%C3%A4tk%C3%A4t-normal.jpg

Kuteiden menekin ja raitokeirrosten määrään päädyin siten, että testasin muutaman kankaan osalta kuinka monta 2 metrin pätkää sain leikattua. Lopputulos oli noin 16-23. Yhdestä T-paidasta tuli noin 16 pätkää ja jos oli pidempää hihaa, niin sitten jonkun verran enemmän. Päädyin siihen, että yritän tehdä kaksi mattoa, joissa on molemmissa 9 kertaa sama Muutaman kuderaidan kanssa kävi niin, että samaa kangasta ei riittänyt. Yritin etsiä muista kuteista mahdollisimman lähelle samaa väriä. Muutaman trikoon kanssa tein niin, että venytin kudetta, että siitä olisi saanut tarvittavan määrän raitoja. Mallikertaan tuli yhteensä 44 eri väriä. Kudontakirjoissa oli arvioitu, että 10cm vastaisi noin 22 kierrosta. Koska jokaista kudetta tulee aina 2 kierrosta, mallikerran pituus on noin 40 cm. Siten lopputuloksena pitäisi syntyä kaksi noin 40*9=360 cm mattoa. Kuteita taisi olla 10 kg, en enää jaksanut edes punnita.

Kerin aina mallikerran neljään kerään niin, että aloitin maton ensimmäisestä raidasta ja etenin aina niin, että kerään tuli 11 kudetta. Kudekeriä oli jonkin verran. Mallista pitää katsoa että jatkaa aina oikeasta kerästä.

Kuteet-normal.jpg

Tein uuden luonnoksen maton mittasuhteista. Saas nähdä miltä matto näyttää sitten, kun sen saa pois puista. Jos pidän yllä tätä 1 m / päivä vauhtia, menee ainakin viikko ennen kuin matot ovat valmiita.

Punamatto2-normal.jpg