Olin luvannut kutoa Ulpu-tädilleni maton eteisen käytävälle. Mitat on otettu jo kesällä ja matolle pituutta tarvittaisiin 6.5 metriä. Oli aika urakka laskea kuteen menekki ja yrittää raidoittaa olemassaolevista räsyistä sopivat raidat. Päädyin tekemään sinivihreitä väliraitoja kolmella kuteella niin, että aina yksi kuteista on trikoota. Sillä tavalla saa mielestäni napakamman maton kuin pelkällä lakanalla kutoessa. Trikoota vaan minulla ei enää ollut kovin suuria määriä, joten yhtenäistä väritystä ei millään saanut 50 cm pätkiin.

Kävin syyslomalla Kankaanpäässä katsomassa toista tätiäni ja päädyin siellä Taito-Satakunnan käsityökeskukseen. Väkisin mukaani tarttui pari kiloa ostokudetta. Vähän siinä kun kutomisesta juteltiin selvisi että kudonnanohjaaja oli ollut äidinäitini oppilas alaluokalla.

ruusukas3.jpg

Kudoin mattoon Kaartilaisen ruusukasta mukailevaa mallia. Ei ihan taida olla oppikirjan mukaan, mutta sinnepäin. Olin leikannut keltaisista ja oransseista kuteista samanpituisia pätkiä etukäteen vähän kiikkalaisen maton malliin niin, että kutoessa ei tarvinnut muuta kuin keriä kuteet sukkulalle ja availla solmuja kutoessa.

ruusukas1.jpg

Kun matosta tuli niin kovin pitkä, tukilla alkoi olla jo ahdasta. Varmistin varapäreillä, että loimet eivät ala kiristää epätasaisesti tukille kierretyssä matossa. Yritin arvoida kutistumisvaraakin kovasti etukäteen. 5% kutistumisesta puhutaan usein, mutta tuntui aika paljolta kutoa 30 cm ylimääräistä mattoa. Olin ihan varma, että joudun purkamaan vähän, kun maton mittä oli aikalailla seinästä seinään.

ruusukas2.jpg

Oli aika raskasta keriä mattoa pois tukilta. Aika mötikkä tuosta kerästä tuli. En vielä punninnut, mutta voi hyvinkin painaa 10 kiloa.

ruusukas5.jpg

Vaikka kuinka ajattelin, että nyt pääsen eroon kuteistani, niin eikö vaan kotiin pitänyt viedä edelleen säkkikaupalla kuteita. Riittää hyvinkin vielä seuraaviin mattoihin.

ruusukas4.jpg

Ei ollut tarpeeksi pitkää suoraa, jossa mitata mattoa päästäpäähän. Tukilla kireänä mitattuna maton pituus oli 6.80 metriä, mutta lattialle levitettynä sain mittaa 6.56 eli aika hyvin arvioitu tuo kutistuminen. Ei tarvitsekaan purkaa yhtään matosta.

ruusukas6.jpg