Olen odotellut, että joulukiireet olisivat ohi ja että pääsisin taas kutomaan. Koittihan se hetki tapanina. En ennen ollutkaan kokeillut kirkonkaari-kuvion kutomista. Helpolta tuo kuullosti: kolmella värillä ja neljää polkusinta vuorotellen. Kuteiksi olin kerännyt kaikkea marras-joulukuiseen värimaisemaan sopivaa. Autolla peltomaisemien läpi ajaessani olin katsellut miten aurinko (se vähä mitä sitä viime aikoina on näkynyt) valaisi puituja peltoja. Marraskuun värit voivat nekin olla aika kauniita.

Olin päättänyt kutoa kaksi mattoa, mutta en ihan vielä tiennyt tulisiko niistä samanlaisia. Jaoin kuteet ensin puoliksi ja sen jälkeen jaottelin vielä väreittäin kolmeen osaan. Punnitsin oikein vaa'alla, että saisin suunnilleen samat määrät kuteita. Noin 1,3 kg tuli joka satsia. Jaanan jouluverhot olin viimein saanut leikattua kuteiksi. Muuten mukana oli kaikenlaisia muilta saatuja kankaita. Minulta ei juuri beigen sävyjä löydy omista kaapeistani.

joulu1.jpg

Kirkonkaaren kutominen oli yllättävän hidasta. Tuli ainakin paksua mattoa, kun kuteet asettuivat kaksinkerroin mustien loimien väliin. Vaihtelin kuteita niin, että joukossa oli aina yksi vaaleampi sävy. Alkoi tuntua vähän turhan kirjavalta ja täytyy myöntää, että vähän usko alkoi horjua. Tuleeko tästä mitään?

joulu2.jpg

Vielä, kun kävi niin, että opistolla tehtiin ylemmässä kerroksessa jotain lattiaremonttia, oli pakko ottaa pieni aikalisä kutomsiessa. Mitähän sementtiä ja liimaa siellä mahtoi olla, kun haju oli niin kauhea. Alkoi jo päästä heittää.

joulu3.jpg

No matto valmistui kuitenkin ennen uutta vuotta. Yritin kumarrella katsomaan miltä matto näyttäisi valmiina, mutta oli tällä kertaa sen verran pimeä kulma kangaspuiden alapuolella, että kovin selkeää kuvaa ei saanut.

joulu5.jpg

Jotenkin tuo kirkonkaari näillä väreillä epäilytti sen verran, että päädyin jättämään seuraavasta matosta kirkkaimmat vihreät pois ja tekemään matosta satunnaisraitaisen palttinamaton.

marras1.jpg

Siis värejä sieltä täältä vaihdellen raitoja syntyi tasaiseen tahtiin. Paljon nopeampaa oli kutominen.

marras3.jpg

Tänään sitten sain matot valmiiksi. Tästä marraskuuksi ristimästäni matosta tuli noin 250 cm pituinen ja 82 cm leveä. Aivan selvästi eteisen (kuraisenkin sellaisen) matto.

marras2.jpg

Joulumatosta tuli kovin samanlainen kuin mikä meillä oli mökillä saunan pukuhuoneessa. Tosin ei siinä näin kirkkaita värejä ollut enää vuosiin. Tälle matolle tuli mittaa noin 170 cm. Näin lattiatasossa tuo kirjavuus ei enää oikeastaan häiriste. Kovin maanläheisen värisiä mattoja tuli tällä kertaa.

joulu6.jpg