Menin sitten taas varaamaan uuden kudonta-ajan. En voinut millään jättää väliin, kun leveälle mustalle loimelle ei ollut muita tulijoita ja oma mattoni oli siinä puissa vielä. Kuteita kuitenkin riittää vaikka millä mitalla.

Ajattelin tällä kertaa laitaa menemään loput keltavihreät kuteet ja vähän piristykseksi mustaa, valkoista, lilaa ja ruskeaa. Niittasin siis taas kuteita pahville vähän sävy sävyyn.

kiikkakuteet.jpg

Jotenkin jäi arvelluttamaan, että tuleeko matosta liian tylsä. Siispä lähdin kokeilemaan taas excelissä miltä erilaiset raidat näistä kuteista voisivat näyttää. Tein ensin muutaman variaation niin, että käytin pahville niitattujen kuteiden järjestystä, mutta siirsin vähän keskikohtaa, jossa kuteet muuttuvat päinvastaiseen järjestykseen.

akiikka.jpg

Jokin mätti ja pahasti. Siis tylsäää. En halua kutoa tuollaista. Mutta onko tämä pelkästään värien järjestyksestä kiinni?

Otin käyttööni satunnaismenetelmän. Eli kiinnitin kuhunkin väriin satunnaisesti näpäimistöstä valitun kirjaimen (olisi tietty voinut olla numerokin..) ja lajittelin kuteet sen mukaan. Näytti jo vähän paremmalta.

kiikka3.jpg

Ja vielä yksi kokeilu, jonka taidankin valita. Kokeilun opetus oli, että kiikkalaisessa ei kannata laittaa ihan aina peräkkäin kuteita sävysävyyn. Iloisemman lopputuloksen saa, jos sekoittaa värejä eri järjestykseen.

kiikka4.jpg

Yritin vielä laskea kuteen menekkiä ja kirjaan sen tähän ylös niin voin jälkikäteen ihmetellä, että miten tilastotieteen laudaturopinnoilla voi laskea noin pieleen (siis jostain syystä tämä vaan tämä laskenta ei ole mennyt putkeen):

Symmetrisen kiikkalaisen kerien tarve:            
                 
Valmista mattoa cm riviä raitaa   Kuviossa raitoja Yksi kuvio 10% extralla kuteella
10 30 15   30   22 cm  
                 
pituus leveys              
220 145              
10 kuviokertaa              
20 kerää