Seniorikutojat ovat kertoneet purkaneensa mattoja ja käyttäneensä kuteet uudelleen. Mielessä on itänyt ajatus kokeilla tuota. Kun vein tädille uudet matot, täti sanoi, että laita vanha matto roskiin. Sen verran likanen se oli, että sen peseminen näytti epätoivoiselta tehtävältä.  Mutta minä tiesin tilaisuuteni tulleen. Tädin uusien mattojen väritys meni muuuten ihan nappiin (muistista vedin sen ruskean sävyn), mutta pituutta olisi saanut olla vähän enemmän.

SIRKUN.jpg

En kuitenkaan päätynyt mattopyykille järven rantaan. Koska matto oli melkein 2 m pitkä, en uskaltanut laittaa sitä pesukoneeseen sellaisenaan. Leikkasin maton puolesta välistä poikki ja pesin molemmat puolet erikseen. En solminut loimia mitenkään, joten matto lähi purkautumaan pesun aikana. Mutta ei siitä sinänsä ollut haittaa.

kude2.jpg

Kerin kuteita kerälle ja katkoin aina lisää loimia noin 10 cm kerrallaan, että sain kudetta vapautumaan helpommin. Kuteet olivat materiaalista riippuen enemmän tai vähemmän kippuralla. Osa alunperin valkoisesta kuteesta otti pesussa väriä punaisesta kuteesta. Tai ainakin luulen kuteen olleen alunperin valkoista. Matto oli sen verran likainen, että väristä ei ole varmuutta.

kude3.jpg

Tein keristä isompia vyyhteijä ja laitoin vyyhdit sukkahousuihin. Solmin sukkahousuja vyyhteiden välitä, vaikka se ei varamaan olisi ollut tarpeen. Sukkahousumohkelöt laitoin uudelleen pesukoneeseen. Pesin tummemmat ja vaaleammat kuteet erikseen. Pesun ja linkousten jälkeen sukkahousut olivat aikalailla solmussa, joten saksin sukat rikki.

kude4.jpg

Uudelleen peseminen suoristi kuteita jonkin verran. Kuteet kuivuivat parin päivän sisällä ja kerin ne taas kerälle.

kude6.jpg

Keitin viime viikolla mustaherukoista mehua ja mehusta hyytelöä. Jäljelle jääneet marjamössöt päätin käyttää värjäyskokeiluun. Liotin herukkamössöä yön yli vedessä ja sen jälkeen keitin mössön sellaisenaan. Siivilöin marjat pois ja lisäsin mehuun alunaa ja valkoista puuvillakudetta.  Lämmitin seosta taas vähän ja jätin kattilaan pariksi päiväksi.

marjat.jpg

Huuhtelin kuteita vähän ennenkuin työnsin vyydit taas sukkahousuihin. Onneksi on äidiltä jääneitä sukkahousuja iso kassi varastossa. Kun olin pessyt sukkahousupallerot, jotka näyttivät kyllä ihan aivoilta, huomasin, että herukkamehussani oli ollut aikalailla siemeniä mukana. Siemenet rapisiat, kun rikoin aivopussukat ja levittelin kuteet kuivumaan. Kuteesta tuli taas paljon vaaleampaa kuin mitä marjamehu antoi odottaa. Vaalean lilalan harmaaksi luonnehtisin syntynyttä väriä.

kude7.jpg