Olin jo talvella katsellut erilaisia tikkuliinoja, joita muut olivat kutoneet ostotikuista pannunalustoiksi. Kevättalvella omenapuita leikatessani otin talteen omenapuun piikkisuoria oksia sekä kallionauhuksen kovettuneita kukkavarsia. Kallionauhuksen kukkavarret ovat onttoja ja kauniin ruskeita. Leikkasin niitä noin 40 cm pätkiksi ja pistin talteen koriin ulos portaille. Siellä portailla tikut olivat seuraavat ½ vuotta. Rippijuhlien ajaksi piti vähän siivota portaita ja siirsin tikkuja syvemmälle pihan uumeniin. Eilen keksin, että kudon tuliaisiksi äkkiä yhden tikkuliinan. Siispä pilkkomaan tikkuja sopiviksi pätkiksi. Ikävä kyllä en ollut mitannut juuttiloimen leveyttä etukäteen, joten tikkujen pätkiminen piti tehdä käsityökeskuksen pihannurkalla. Siellä istuin telttatuolissa ja  ja pätkin tikkuni sopivan mittaisiksi.

liina2.jpg

Juuttiloimi oli aika haastava kudottava. Neljällä polkimella sai kudottua palttinaa ja sinisen tai punaisen kirjavia rivejä. Loimet oli laitettu tosi tiuhaan, mikä loi kaunin lopputuloksen, mutta kutoessa johti siihen, että loimet takertuivat koko ajan toisiinsa. Tästä oli se seuraus, että yksi loimista meni poikki solmukohdasta ja sain askarrella loimen jatkamiseksi. Osa kallionauhuksen paksummista varsista litistyi kudottaessa, ritinä vaan kuului, mutta en antanut sen häiritä.

liina3.jpg

Toinen ongelma tuli loimien löystymisestä. Vaikka kudonnan alussa loimet olivat aivan pinkeinä joka kohdasta, kun olin kutonut noin 50 cm alkoivat valkoiset loimet löystyä niin että sain taiteilla että sain liinan kudottua loppuun. Pakko oli sitten ottaa liina pois puista, vaikka hyvin olisi voinut kutoa toisenkin.

liina5.jpg

Tältä liina näytti pois puista otettaessa. Taidan tehdä päihin hevosenhäntäsolmut, vaikka saattaisi tuo pysyä kasassa ilman solmujakin?

liina8.jpg

Kokeilin vielä vehnänvarsien kutomistakin. Juuttiloimeen ne eivät millään istuneet. Tarjolla olisi ollut myös punainen pöytäliinaloimi, mutta vähän nuokkuvalta tuo vehnänkorsi vaikuttaa. Taitaa olla parempi keksiä jotain muuta näille vehnänkorsille.

liina6.jpg