Matonkutojan huippuhetkiä on ottaa valmiit matot pois puista. Vaikka kutoessa on jonkunmoinen kuva siitä millaisia matoista tuli, aina odottaa innolla sitä hetkeä kun matot saa levitettyä lattialle. Tänään tein vielä loppuverryttelynä pallomaton loimee kynnysmaton eteiseen. Sirkun kiikkalaisesta matosta jäi muutama kerä yli kun en tehnytkään ihan niin pitkiä mattoja kuin suunnittelin. Tein niistä ja puna-violetin sävyistä 60 cm pitkän matonpalan. Ajattelin taittaa alkukaistaleet maton alle ja laittaa hapsut piiloon. Eteisessä ne vaan turhaan likaantuvat. Tämä pienen maton voi kyllä sitten hyvin pestä pesukoneessa.

kynnys2.jpg

Sinistä ruutumattoa katsoessa tulee mieleen, että olisi voinut vähän tarkemmin suunnitella maton ruutujen järjestystä. Erityisesti oranssi ja keltainen kuvio on niin voimakas, että olisi ollut parempi saada siihen säännöllisyyttä. No tämä oli nopeasti ilman pidrmpää harkinta-aikaa aloitettu matto, kun 150 cm leveän maton kutominen oli minulle mahdottomuus..

ruutu.jpg

Sirkun keittiöön valmistui kaksi eri mittaista mattoa pallomaton loimissa. Koska matot ovat yllätyslahjat, en kysellyt mittojen perään vaan tein pituuden muistin varaisesti. Toivottavasti tuli sopivan mittaiset. Ai että tykkään tuosta turkoosin ja ruskean liitosta. Minulla on itse asiassa työn alla ruskean villakangastakin tuuanus turkoosilla. Kirjoitan siitä vielä kunhan saan työtä vähän eteenpäin.

sirkun.jpg

Ja sitten seuraavaan urakkaan. Alan ensi viikonloppuna kutoa palttinamattoja siskoni kummitädin keittiöön. Toive oli perinteistä räsymattoa vanhanaikaisin sävyin. 

Liisan.jpg

Ajattelin tehdä matot kiikkalaiseen malliin. Sitä on sitten helpompi kutoa kun ei tarvitse miettiä raitoja sen jälkeen kun kerät on tehty. Tuon maton mitan kanssa saa kyllä tehdä vielä laskutoimituksia, koska tilauksessa oli 2*220 cm matot  ja raidoitus on saatava menemään kutakuinkin tasan. Voi olla että joutuu vielä lisäämään yhden tai kaksi raitaa, että saa matosta oikean mittaisen. Muistelin tätä suunnitellessa mattoja, jotka äiti kutoi keittiöön joskus 30 vuotta sitten. Suunnilleen tältä mattojen pitäisi näyttää valmiina.

malli.jpg