Olen katsellut pitkään merestä otettuja turkoosinsinisiä valokuvia ja miettinyt miten saisi siirrettyä räsymatoille meren sävyjä. Kaivoin netistä merikuvia ja mietin miten voisi kutoa esimerkiksi ruutumaton, jossa sini-vihreät sävyt vaihtelisivat jotenkin tähän tapaan:

Siniharmaameri.jpg

Ja toisaalta mietin tätä Suomen kovin vihreävoittoista kesää. Tuusulajärven opastetulla kierroksella mieleeni jäi Halosennimen oppaan kertomus siitä, että Pekka Halonen ei juuri maalannut kesällä. Kesällä luonto oli hänen omin sanoin usein liian vihreää, kuin "pinaattia". Niinpä, varsinkin nyt sateiden jälkeen tuntuu, että vihreä on ainoa sävy joka luonnosta puskee voimalla näkökenttään. Välimeren maisemassa värejä on enemmän. Siksi kai minut on nyt vallannut kova matkakuume..

Keräsin ennen juhannusta pariin säkkiin kaikki siniset ja vihreät kuteet ja lähdin kutomaan. Ei ollut tungosta kutomaan juhannuksen aikana. Ihan yksin sai juhannuksenpykät louskutella.

meri3.jpg

Päädyin kutomaan kaksi noin 2,40 m mattoa, joissa vuorottelevat sini vihreät raidat ja pallot, niin että vaalean sinisellä taustalla on tummemman vihreät pallot ja vaalean vihreällä ovat tumman siniset pallot. Vähän liukumaa oli myös keltaiseen päin, varsinkin kun limen vihreä kude oli kovin vähissä. Sen oli saanut värjäämällä mummuni ikivanhoilla dylonnapeilla valkoisia paitoja. Kovin oli väri haaleata eikä riittänyt moneen rättiin.

meri7.jpg

Kovin vaihea on taas nähdä puissa miltä valmis matto tulee näyttämään. Yritin tehdä raidat aina niin, että toinen kuteista oli joustavaa trikoota ja toinen lakanaa. Siten syntyi aina vähän enemmän kimmoisuutta ja joustoa kuvioihin.

meri5.jpg

Sunnuntaina sain valmiiksi toisen maton ja maanantaina lähti liikkeelle toinen matto. Työviikko vaan on menossa ja mehut kutomiseen vähissä. Täytyy odottaa viikonloppua ja loman alkua.

meri6.jpg