Aloitin keskiviikkona sinikeltaisen maton (130*210 cm) kutomisen. Heti ensimmäisellä 10 cm meni yksi loimilanka poikkia. Auts. En oikein muistanut miten se korjaaminen olisi pitänyt tehdä (kerran näytetty), joten sovelsin parhaan taitoni mukaan ja sain kuin sainkin pujotettua loimen läpi oikeista paikoista. Yritin tehdä solmut oikeisiin paikkoihin, mutta jätin vähän turhan lyhyen pätkän lankaa, mikä sitten kostautui somukohdan ohi kutomisessa. No nyt on solmut ohitettu ja ensi kerralla kyllä tiedän miten teen solmujen kanssa.

Tänään lauantaina kudoin 4 tuntia ja matto on jo yli puolenvälin. Eilen mieheni vähän ihmetteli kotosalla, että mistä näitä rättejä oikein riittää, kun ruokahuoneessa on ½ vuotta jo ollut täysi kaaos. Päätin kaivaa esiin neulojan lain ja vähän muokata sitä matonkutojalle sopivaksi.

sinikelta1-normal.jpg 

Matonkutojan laki:

1§ Miehen ei pidä tuleman naisen ja hänen matonkuteittensa väliin.

2§ Matonudehankinnoissa tulee olla säästäväinen. Aina, kun näet vanhoja vaatteita tai lakanoita, sinun kuuluu kysyä saisitko ne kuteiksi.

sinikelta6-normal.jpg

3§ Keskeneräisten lumppukasojen määrää ei tule mitenkään rajoittaa. Vaatteita ja lakanoita voi ottaa aina jos  joku sukulainen/kummilapsi/ystävä/kuka tahansa niitä tarjoaa. Tai kun eteen tulee mattomalli, joka kutsuu sinua. Tai jos jo työn alla olevat kuteenleikkaukset tökkivät. Tai jos vain sattuu haluamaan.

4§ Matonkudevaraston koko on jokaisen kutojan itse määriteltävissä. Muiden ei tule sen suuruutta negatiivisesti kommentoiman. Tai mieluiten ei mitenkään muutenkaan. Kuteet VOIVAT loppua maailmasta.

5§ Kasvavalle lumppukasalle kannattaa varata tilaa vaatekomeroon. Kätevä voisi olla myös vaatehuone. Tai ihan oma Matonkudehuone.

sinikelta4-normal.jpg 

6§ Niin kuin työkalupakeissa yleensäkin, myös matonkutojan työkalupakissa kuuluu olla monenlaisia ja –merkkisiä tykötarpeita. Ei haittaa, vaikka siellä olisi saksia viittä erilaista kokoa. –Onhan ruuvimeisseleitäkin monenlaisia.

7§ Tilaa ihmeessä kuutta tai useampaakin eri käsityölehteä ja tulosta samalla netistä sivukaupalla ohjeita, ettei sinulta vain mene jotain upeaa ohi. Ei haittaa, vaikket ehtisikään toteuttaa kaikkea haluamaasi sitä mukaa. Mattomuotikin kiertää, samat ideat tulevat aina uudelleen muotiin.

8§ To do-lista. Sellainen on oltava. Muuten unohdat, mitä kaikkea ihanaa halusitkaan toteuttaa.

sinikelta2-normal.jpg

9§ Ole tarkka, kenelle kättesi arvokkaita tuotoksia lahjoitat. Kaikki eivät vain ymmärrä.

10§ Aina on oikea aika ja paikka leikata matonkuteita, jos sinusta siltä tuntuu.

sinikelta7-normal.jpg